Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan S41

Bagi tahun 2017, peperiksaan Pegawai Penerangan S41 akan diadakan pada 17 April 2017 (Isnin) jam 8.00 malam hingga 9.40 malam.

Jika anda mahu menyemak sama ada layak untuk mengambil peperiksaan ini ataupun tidak, anda boleh semak di http://e-semakanbcc.spa.gov.my/ppS41/. Anda juga boleh menyemak maklumat peperiksaan melalui aplikasi mobile (MySPAv2).

peperiksaan pegawai penerangan - info

Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan yang berlangsung akan dipaparkan di Portal SPA dan Laman Facebook SPA di www.facebook.com/Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia SPA semasa peperiksaan dijalankan.

Peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 bagi sesi tahun 2017 terbahagi kepada DUA SEKSYEN iaitu:

 1. Seksyen A: Pengetahuan Am
 2. Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

peperiksaan pegawai penerangan - Seksyen

 

Seksyen A: Pengetahuan Am

Dalam peperiksaan Pegawai Penerangan S41, seksyen ini menguji pengetahuan calon terhadap tanggungjawab Pegawai Penerangan Gred S41 dalam memasarkan maklumat dan program Kerajaan untuk tujuan meningkatkan kefahaman, sokongan, keyakinan dan penglibatan masyarakat terhadap dasar dan program Kerajaan.

Dalam seksyen ini juga calon dikehendaki untuk mengetahui secara umum perkara-perkara yang berkaitan dengan isu-isu semasa, dasar-dasar awam, perlembagaan, undang-undang, pengurusan maklumat dan amalan komunikasi.

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

 1. Kemahiran Menggunakan Logik Akal 
  • Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasikan maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang paling tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.
 2. Kemahiran Menginterpretasikan Data
  • Calon akan diberikan beberapa soalan penyelesaian masalah yang menggunakan pelbagai data dan perangkaan. Calon dikehendaki menganalisis data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dikemukakan.
 3.  Konsep Matematik
  • Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Walaupun ada antara calon yang memiliki kelayakan dalam bidang Matematik di peringkat diploma, ini tidak bermakna memberi kelebihan bagi mereka menjawab soalan berbanding calon daripada bidang lain kerana soalan-soalan yang dikemukakan adalah lebih kepada asas-asas matematik sukatan pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia).

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41

Khas untuk calon peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41, di bawah merupakan beberapa contoh soalan yang boleh anda ambil perhatian.

Contoh Soalan Seksyen A

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 1

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 2

 

Contoh Soalan Seksyen B

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 3

 

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 4

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 5

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 6

 

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Penerangan 7

 

Rujukan Peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41

Buat calon peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41 sesi 2017, kami amat mencadangkan satu pakej rujukan yang diterbitkan oleh Tim Infokerjaya khas buat anda untuk menghadapi peperiksaan pada 17 April 2017.

Sejak tahun 2009, pakej rujukan daripada Tim Infokerjaya telah membantu lebih 73,000 graduan seluruh negara dalam kerjaya terutamanya peperiksaan kemasukan kerajaan.

Untuk mendapatkan rujukan Peperiksaan Pegawai Penerangan Gred S41 versi 2017, anda boleh dapatkannya di link ini: www.rujukanpegawaipenerangan.com.

>DOWNLOAD RUJUKAN PEPERIKSAAN DI SINI<

Kongsi Info Ini!

ANDA CALON PEPERIKSAAN PTD 3 NOV 2017 NANTI?

Sila Isi Nama Dan Emel Anda Sekarang Untuk Berada Dalam Waiting List Kami. Hebahan Akan Dibuat Melalui Emel Apabila Panduan Telah Siap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *